Pepe Zapata: “Cal apostar per una major visibilització de la dansa a Catalunya”

Pepe Zapata  és Cap de Comunicació del Mercat de les Flors. Sempre ha estat un  enamorat del  món de les arts escèniques i ha treballat com a actor professional, productor i traductor. Entre d’altres, ha treballat com a coordinador a la Fundació Alícia, liderada per Ferran Adrià, i com a professor universitari en màsters de Gestió Cultural.

Quina és la funció del Mercat de les Flors a Catalunya?

Quin és aquest paisatge aterrador?

La crisi ha accentuat els mals endèmics del sector. Gran part de la indústria que es movia al voltant de la dansa provenia dels centres públics. Ara, però, ni els ajuntaments ni els teatre municipals no tenen recursos per programar-ne.

I pel que fa a la precarietat laboral dels ballarins…

Respon a la precarietat del propi sector. Mica en mica els centres privats intenten programar més dansa però sense l’estructura pública l’activitat dels professionals es veu molt minvada. Sumat, a més a més, a la manca de visibilitat de la dansa…

Què fa que la dansa no sigui visible al nostre país?

El primer factor és l’educació. La dansa no està integrada com a matèria vivencial i d’expressió en els currículums escolars. En segon lloc hi influeix la cultura, als meus pares mai se’ls hagués acudit portar el seu fill  a veure un espectacle de ballarins….

Com es pot combatre això?

Hem de trencar aquesta dinàmica, que els nens tinguin primeres experiències, contextualitzin què és el que veuen i que entenguin que anar a veure dansa és quelcom de normal, com anar al teatre o a un concert de música.

Es fa pedagogia de la dansa  des del Mercat de les Flors?

Ho intentem fer a tots els nivells. Intentem apropar les escoles a la dansa, formar els professors, adreçar-nos als joves amb nous llenguatges, fer col·laboracions amb biblioteques…..

Molts ballarins del nostre país han de marxar a l’estranger

Sí, i això no és dolent! El reconeixement internacional és positiu, és prestigi. El problema és que no hi hagi un retorn. Per exemple, Rafael Bonachela és un ballarí d’aquí  reconegut arreu. Com que des de fa uns anys no treballa a Catalunya, una de les coses que estem fent des del Mercat de les Flors és intentar que ens visiti perquè impregni el nostre sector de la dansa.

Cal apostar per un futur on les tecnologies tinguin un paper destacat en el sector de les arts escèniques?


L’ús de les noves tecnologies ajuda a la recepció d’un espectacle?

Depèn de l’espectador. Després de l’experiència realitzada al Mercat de les Flors amb el Piulaiballa, en que vam convidar tuitaires perquè comentessin en directe un espectacle de dansa, alguns  van considerar que els anava bé compartir opinions a temps real i d’altres van expressar tot el contrari.  Tot i això, crec que a curt termini hi haurà més activitats d’aquest tipus.

Teniu previst posar seients per als tuitaires, com ja fan alguns teatres americans?

Pel que queda de temporada no, però segur que anirem  apostant per aquestes noves experiències.  Cal veure com les xarxes socials com ara twitter poden ser aprofitades no només pels espectadors sinó també per part dels artistes.

Com us ha afectat la Crisi?

És positiu el contracte programa 2012-2015 imposat per la Generalitat?

És una ajuda pel gestor. Ens marca quines són les exigències que ens permetran dir si ho estem fent bé o malament. De totes maneres, són indicador que nosaltres ja establíem internament però que, en aquest cas, són públics per reexigir-nos aquest retorn cap a la societat.

Com veus el futur de la dansa a Catalunya?

Positiu. El nivell artístic i de formació que tenen els nostres ballarins són valors que asseguren resultats reals de cara al  futur. Falta però, més compromís del sector públic i també de l’empresa privada que doni aquesta empenta i visibilització que la dansa necessita en aquests moments.

Júlia Talarn

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: