Ixiar Rozas: “Quién habla cuando habla la voz?”

© Euskampus / UPV

© Euskampus / UPV

La conferència: It’s like this changing landscape. Fragmentos sobre la voz d’Ixiar Rozas va obrir la tercera sessió de la Secció Irregular al Mercat de les Flors. La sala Pina Bausch va acollir les seves reflexions sobre les relacions de la dansa amb la veu, la parla i l’experimentació d’aquesta amb les arts escèniques.

L’escriptora, dramaturga, realitzadora de vídeo creacions, investigadora i docent es pregunta constantment “Quién habla cuando habla la voz?”.  Rozas explica que va enviar quatre e-mails a companys seus fent aquesta pregunta i durant la conferència llegeix què li van contestar. Per exemple, escriu a la coreògrafa Alma Söderberg -que per motius mèdics finalment no va poder assitir a aquesta sessió- i li pregunta quina és la seva experiència amb el ball, la dansa i la veu.

Rozas també ho pregunta a la coreògrafa basca Idoia Zabaleta: ella entén la boca com l’avantsala de l’espai escènic. És una imatge virtual que està en el cap de cadascú, que es gesta en la boca i que surt a l’exterior. Zabaleta creu que “podem arribar a tocar la veu”.

Ixiar Rozas escriu narrativa, poesia, articles i texts per a peces escèniques. Els seus materials s’han publicat a diversos països, com per exemple Mèxic, Itàlia, Regne Unit, Estats Units, Portugal, Rússia, entre d’altres. És doctora en Belles Arts amb una tesi on explora les relacions entre la veu, el cos i el llenguatge a l’escena actual de la dansa. Rozas també ha estat cofundadora i codirectora artística de Periferiak i realitza i dirigeix Humano caracol, una sèrie d’arxius micropoètics dedicats a creadors contemporanis.

Maria Gracia Larrégola

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: