Qui són els coreògrafs de Danza Contemporánea de Cuba?

© Manuel Harlan

© Manuel Harlan

Aquí teniu un tastet d’allò més interessant dels coreògrafs de Danza Contemporánea de Cuba.

Juan Kruz, coreògraf de Casi

Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola va néixer a Legazpi, Guipúscoa, i va ser allà, al País Vasc, on va cursar estudis musicals al Conservatori Superior de Música de San Sebastià.  Poc després, Juan s’alçà com a contratenor a l’Acadèmia de Música Antiqua d’Àmsterdam, on va conéixer al coreògraf Marcelo Evelin. Aquest va convidar Juan a participar a la seva peça de dansa Muzot i el va fer explorar el cos com a mitjà d’expressió. Amb tants coneixements, el coreògraf d’origen vasc estava en contacte amb molts professionals de la dansa i a 1996 va crear la Companyia amb Sasha Waltz. Allà, Juan Kruz assumeix responsabilitats en la direcció i composició musical de diferents obres i  exerceix com a director d’assajos i assistent artístic de Sasha Waltz. Aquest coreògraf mostra especial interés per la relació entre la dansa i la música, i com aquesta darrera s’integra a representacions teatrals i espectacles.  Com creu amb fermesa en la col·laboració, Juan Kruz ha convidat a participar als seus projectes professionals com Joanna Dudley, MOPA, i Stephanie Thiersch.

Rafael Bonachela, coreògraf de Demo-n/Crazy

Rafael Bonachela, nascut a Barcelona el 1972, és el director artístic  i coreògraf de Bonachela Dance Company (BDC) i, també des del 2008, de la Sydney Dance Company. Amb només 20 anys, es va unir com a ballarí a l’entitat Rambert Dance i, al 1998,  va realitzar Three gone, four left standinges, la seva primera coreografia per aquesta companyia. Rafael es dedica a contemplar el moviment en el seu estat pur. Per això, s’abasteix del seu propi vocabulari gestual juntament amb les arts visuals i la cultura popular.  El seu llenguatge personal, innovador i enigmàtic  l’han portat a guanyar el Place Prize 2004, el reconeixement més important de coreografia  a Anglaterra, on també ha estat finalista en la categoria de Millor Coreògraf Contemporani.

Jan Linkens, coreògraf de Folía

Jan Linkens va néixer el 1958 a Maastrich i va ser també en terres holandeses on va educar-se en la dansa, en concret, al Conservatori Reial de La Haia. Després de 17 anys com a ballarí, coreògraf i maïtre de ballet, Jan Linkens va integrar el Ballet Nacional d’Holanda al 1977 i, dos anys més tard, va crear la seva primera coreografia. Jan Linkens ha creat més de 35 obres per a diferents companyies com Ballet Víctor Ullate, Ballet Opera Alemanya de Berlín i Danza Contemporánea de Cuba, entre altres.  De 1994 i 1995, va ser coreògraf principal i director artístic, amb Marks Jonkers, del Ballet de la Òpera Còmica de Berlín. Entre els reconeixements que ha rebut destaca el Primer Premi del Concurs Internacional de Coreografia de Colònia per l’obra For a close friends. A més, el seu ballet For you va ser un dels premiats al 1er Concurs Internacional de Coreografia de Tokio i Nuevas Cruzes va ser nominat, el 1997, com a millor coreografia al Premi Benois de la Dansa.

George Céspedes, coreògraf de Mambo 3XXL

George Enrique Céspedes Aguilera, nascut a Holguín (Cuba) el 1979, és el primer ballarí i coreògraf de Danza Contemporánea de Cuba. Es va graduar a l’Escola Nacional de Dansa com a ballarí-professor de Danza Moderna i Contemporánia. Ha rebut múltiples reconeixements arreu del món, entre els quals s’esmenta 1er Premi i medalla d’or a la categoria de Dansa Moderna i Contemporània al concurs Bento en Dança (Brasil) i  el Premi Luna a Danza Contemporánea de Cuba per Carmina Burana a l’Auditori Nacional de Mèxic. A més, ha estat finalista a Premios TMA (Theatre Award) i a Premios Olivier.

Sara Torremocha.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: