Danza Contemporánea de Cuba arriba a Barcelona

Miguel Iglesias, director de Danza Contemporánea, i Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, durant la roda de premsa de presentació dels espectàcles.

@Sara Torremocha

D’esquerra a dreta. Miguel Iglesias, director de Danza Contemporánea de Cuba, i Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, durant la roda de premsa d’avui.

Miguel Iglesias, director artístic de Danza Contemporánea de Cuba, ha presentat avui a Barcelona els dos cicles d’espectacles que ofereix la seva companyia. Ambdós programes es poden veure de l’1 al 4 de març a la sala Maria Aurèlia Capmany del Mercat de les Flors.

Danza Contemporánea de Cuba és una de les entitats de dansa més reconegudes de l’escena mundial, amb més de cinc dècades de treball  (fundada al 1959). La companyia selecciona els millors ballarins de Cuba i els disposa als interessos dels diferents coreògrafs, però sense oblidar l’essència cubana. Miguel Iglesias assegura que l’objectiu és fer “dansa contaminada”, de diferents cultures i essències; “la vida com la confluència de perspectives individuals”.

El primer programa es diu Casi i és una coproducció del Mercat de les Flors i la Companyia Sasha Waltz & Guest. Per què Casi? L’espectacle és una reflexió de l’estat de major vulnerabilitat de l’ésser humà i de la nostra continua insatisfacció per l’aparició de nous i nous reptes. Juan Kruz és el coreògraf de la peça i explica així el sentit de Casi:

“Estem quasi a punt d’assolir els nostres propòsits, però, de sobte, s’esvaeixen. M’interessava explorar tot allò que guardem per situacions íntimes, allò que ens fa més dèbils i no ho compartim fàcilment. És la part més humana la que més s’identifica el públic; si no trobo en l’espectacle les meves preocupacions com a públic, m’acabo saturant de focs artificials”.

La peça està realitzada per  22 ballarins, tots cubans,  i compta amb música afrocubana produïda en directe.  Juan Kruz confessa que “no volia fer un retrat de targeta postal, desitjava impregnar-me d’allò intrínsecament cubà”.

El segon programa està format per tres peces diferents: Demo-n /Crazy, Folia i Mambo 3XXI.

Demo-n/Crazy està dirigida pel coreògraf Rafael Bonachela i va ser comissionada per DanceEast. Aquesta peça mostra com els desitjos dels ballarins s’alliberen i controlen els moviments.  A Demo-n/ Crazy,  la dansa és un paisatge propi , la bellesa dels moviments enderroca els prejudicis i la veritat no es pot amagar.

Folía és una de les peces més aplaudides de Danza Contemporánea de Cuba i està dirigida pel coreògraf holandès Jan Linkens. La peça celebra l’alegria de viure amb la fusió de l’estil neoclàssic d’Holanda i la sensualitat i tècnica de la dansa moderna de l’illa.  A Folía, els cossos dels ballarins són vehicles per transmetre emocions i el ritme va creixent fins arribar al deliri.

Mambo 3XXI està dirigida per George Céspedes en col·laboració amb els ballarins de Música Alexis de la O Joga, Edwin Casanova González. A més, està comissionada per The Sadler’s Wells, DanceEast i Dance Consortium.  La peça, barreja de corbes i sensualitat, convida la Cuba actual a recuperar l’essència i els mites que la caracteritzen, però ara, en un nou context.

Segons el director, aquests dos programes s’han de concebre de forma unitaria, tot i el joc d’oposats que presenten: Casi és l’emoció des de la mirada; el segon programa és l’exitació des del ritme. No us ho podeu perdre.

PROGRAMA 1 (dijous 1 i divendres 2) > Casi de Juan Kruz de Garaio Esnaola.

PROGRAMA 2 (dissabte 3 i diumenge 4) >

Demo-n/Crazy de Rafael Bonachela.

Folía de Jan Linkens.

Mambo 3XXI de George Céspedes

Sala Maria Aurèlia Capmany del Mercat de les Flors. Preu de l’entrada 28 euros.

Sara Torremocha.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: