Xavier Le Roy o subversió del temps i l’espai

© Maria Gracia Larrégola

“En aquesta mostra hi haurà una forta relació entre l’espectador i l’obra”, així es proposa ‘Retrospectiva’ de Xavier Le Roy, a la Fundació Antoni Tàpies. L’exposició romandrà oberta des del 22 de febrer al 22 d’abril de 2012. El coreògraf pretén extreure’n una experiència col·lectiva i entrar en diàleg amb els espectadors. Un diàleg entre diverses disciplines artístiques en estat pur.

Des d’un primer moment, el visitant entra a la Fundació i arriba a la sala principal -buida totalment-. Quatre ballarins se li apropen però, de sobte, marxen corrent. La perplexitat de l’espectador és màxima. Els performers tornen i cadascú realitza moviments coreògrafics diferents: un es queda estàtic, quiet, immòbil; un altre presenta uns moviments amb un clar inici i final… La primera impressió en endinsar-se en l’exposició és aquesta: són exercicis coreògrafics que formen part d’espectacles anteriors de Xavier Le Roy.

Aquest projecte és una coproducció de la Fundació Antoni Tàpies, el Mercat de les Flors i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). El públic podrà veure els espectacles en el format tradicional al Mercat de les Flors: Self Unfinished es podrà veure el proper 10 de març; Product of Circumstances, el dia 12 d’abril; i low pieces, el 14 i 15 d’abril.

El coreògraf francès pretén subvertir el temps i l’espai del museu. Pretén alterar l’ordre arquetípic establert. Interroga tots els elements d’una obra d’art. Tots i cadascun d’ells. Vol que la dansa s’entengui -en aquest cas- com un procès, tot i que el marc que l’envolta sigui el d’un museu on normalment s’hi exposen productes. I és una subversió molt interessant.

Per aquest motiu, no es tracta d’una retrospectiva que analitzi la seva trajectòria com a coreògraf, sinó que més aviat pretén “produire quelque chose de noveau”.

Maria Gracia Larrégola.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: